Verwijskaart
Om voor vergoeding van uw ziektekostenverzekering in aanmerking te komen, dient u een verwijskaart van uw huisarts in te leveren. Daarbij dient u zich bij het eerste consult te legitimeren met paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs en dient de verzekeringspas getoond te worden. Sommige zorgverzekeraars zien een arbo arts of jeugdarts ook als verwijzer.Er is alleen vergoeding wanneer er door uw behandelaar een DSM IV classificatie is gesteld.
Bij zelfbetaling is er geen verwijskaart nodig en hoeft er niets te worden aangeleverd aan de zorgverzekeraar.
Kosten
Sinds januari 2014 is de eigen bijdrage afgeschaft. De basis generalistische GGZ en de specialistische GGZ vallen nu onder het eigen risico van uw zorgverzekering. Dit eigen risico is verhoogd naar 375 euro. Dit betekent dat wanneer u geen andere ziektekosten heeft gemaakt dat u eerst het eigen risico zelf moet betalen. In de DBC declaratiefactuur staat de hoeveelheid geregistreerde tijd aan uw behandeling. Dit is zowel directe als indirecte tijd die benodigd is geweest. Denk hierbij aan verslaglegging.
Bekostigingssysteem:
De zorg binnen de GGZ wordt bekostigd middels het Zorgprestatie Model (ZPM). De huisarts bepaald of iemand behandeld kan worden binnen de huisartsenzorg of wordt doorverwezen naar de basis GGZ of specialistische GGZ. Als specialistische zorg nodig is moet vanuit de basis GGZ eerst worden terugverwezen naar de huisarts die dan kan verwijzen naar de specialistische GGZ.
Zie verder de bekostigingsregels van de NZA en de gespecialiseerde GGZ regeling en beleidsregel prestatie en tarieven gespecialiseerde GGZ (www.NZA.nl)
Gecontracteerde zorg:
Basis generalistische zorg GGZ en specialistische zorg GGZ wordt vergoed indien uw zorgverlener een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar.
Binnen een natura polis krijgt u de behandeling alleen vergoed indien de zorgverlener een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Mevrouw C.E. Kelfkens heeft voor 2016 geen contracten met hebben met ziektekostenverzekeraars afgesloten.
Met een restitutiepolis kunt u terecht bij de zorgverlener van uw keuze. Afhankelijk van uw polis krijgt u de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed. Zie hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Ongecontracteerde en onverzekerde zorg
Wanneer uw ziektekostenverzekeraar geen contract heeft afgesloten met uw zorgvelener dan gelden onderstaande particuliere yarieven.U krijgt dan een nota thuisgestuurd van uw zorgverlener die u eerst zelf moet betalen. Afhankelijk van uw polis kunt u dit bij uw zorgverzekeraar indienen voor een gedeeltelijke vergoeding.
Bij onverzekerde zorg , die buiten het Basispakket volgens de Zorgverzekeringswet valt, krijgt u ook een particuliere nota. U kunt bij ons en bij uw ziektekostenverzekeraar informeren welke zorg onder onverzekerde zorg valt.
Een particulier individueel onverzekerd zorgconsult GBGGZ (eerstelijn) bedraagt 90 euro en duurt 45 minuten.
Een particulier individueel onverzekerd zorgconsult SGGZ (psychotherapie) bedraagt 100 euro per 45 minuten.
Partnerrelatietherapie wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar, een consult bedraagt 200 euro en duurt 90 minuten.